Mitäs me kiusaajat

Katsoitko sen videon, missä ex-Miss Suomi Sara Chafak oli unohtanut suomen kielen kolmessa viikossa? Eipä nolo pätkä.

Chafak vieraili Radio Suomipopissa kertomassa kokemuksiaan kuvausreissulta Los Angelesistä. Hän kuvasi kolmen viikon ajan prinssi Rami Jaber Al Husseinin ohjaamaa Fate-elokuvaa Pako-sarjan tähtien kanssa. Chafakilla on leffassa puherooli.

Chafakin radiohaastattelussa käyttämät englanninkieliset ilmaisut oli leikattu jälkikäteen puolentoistaminuutin videoksi, jossa kuuluivat muun muassa seuraavat lausahdukset:

Oli tosi kiva näytellä sellaista parttia. On mulla aika paljon laineja. Oli tosi outgoing on the set. Joskus on niitä bad hair dayta. First of all feel free to say.

Videopätkä nousi somessa viikon hitiksi. Sitä jakoivat myös useat tiedotusvälineet.

Ei hemmetti, miten noloa! Kauneus ja fiksuus eivät näytä asuvan samassa päässä! Dorka! Idiootti! Nämä ovat otteita Facebookissa kiertäneen videon kommenttikentistä.

Nopea etsintä netistä antaa nettikiusaamisesta osumia vain lasten ja nuorten kohdalla. Aikuisten ehkä ajatellaan olevan sen yläpuolella.

Mannerheimin lastensuojeluliitto listaa sivuillaan netttikiusaamiseksi muun maussa seuraavat asiat:

  • Pilkkaavat tai uhkaavat viestit
  • Juorujen tai henkilökohtaisten tietojen levittämisen
  • Valokuvien manipuloinnin ja levittämisen

Nuortenelamaa.fi-sivustolla nettikiusaamisesta kirjoitetaan näin: Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä. Pienikin vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.

Meistä useimmat tuomitsevat nettikiusaamisen, kun kohteena on lapsi, nuori tai se tapahtuu ”jossain muaalla”. Kun missin kielivideo tulee omaan somevirtaan, on ihan ok jakaa klippiä, tykätä siitä ja keksiä kommenttikenttään uusia haukkumanimiä hänelle. Ehkä ajattelemme, että julkisuudessa olevan ihmisen mollaaminen on vähemmän kiusaamista.

Näin me toimimme. Me oman elämämme ihan aikuiset nettikiusaajat.

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s