Työssäkäymisen synti

img_4614

Pienen lapsen äiti voi tehdä vuonna 2016 paljon asioita: hän voi kuntoilla, viettää aikaa puolisonsa kanssa ravintolassa, matkustaa tai nauttia omasta ajasta vaikka hierojalla. Yksi asia äideiltä on kielletty. Se on työnteko.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin otti kantaa äitien työssäkäymiseen hoitovapaan aikana kuluneella viikolla. Hän kommentoi Twitterissä mainosta, jossa kerrottiin yrityksen välittävän hoitovapaalla olevia asiantuntijoita eri projekteihin. Mamwork ei kerro välittävänsä erityisesti naisia töihin, mutta firman nimi viittaa äiteihin. Selin vastasi mainokseen: “Hoitovapaan tarkoitus on HOITAA lastaan!” Vastaus kirvoitti vilkkaan keskustelun Twitterissä. Myöhemmin Selin sanoi MTV Uutisten nettisivuilla keskustelun lähteneen väärille raiteille. Hän kirjoitti myös blogin aiheesta PAM:in sivuille. Tässä kirjoituksessa hän pitikin kannatettavana työllistymistä  myös perhevapaiden aikana työelämäkontaktin säilyttämiseksi.

Hoitovapaan kotihoidontukea maksetaan alle 3-vuotiaasta lapsesta silloin, kun lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa, vaan kotihoidossa. Jos lasta siis hoitaa isä, mummu, vaari tai kummi, lapsi on kotihoidossa. Kotihoidontukea maksetaan Suomessa, jos lasta hoitaa:

  • Äiti, isä tai joku muu huoltaja
  • Vanhemman tai huoltajan kanssa asuva avo- tai aviopuoliso
  • Lapsesta huolehtiva muu henkilö tai palkattu hoitaja (Lähde: Kela)

Olen 7- ja 3-vuotiaiden tyttöjen äiti. Aloitin työt keikkaluonteisesti heidän ollessaan muutaman kuukauden ikäisiä. Olin silloin vielä vanhenpainvapaalla. Mieheni hoiti noina kertoina lapsiamme. Kommentit, joita sain osakseni, palasivat mieleeni Selinin tviitin myötä. Monen tuttuni ja etenkin tuntemattoman mielestä paikkani ei todellakaan olisi ollut töissä. Ei edes kerran viikossa, ei edes viittä tuntia kerrallaan.

Kärkkäimmät arvostelijat lähestyivät anonyymeillä sähköposteilla tai kommentoivat työssäkäyntiäni lapsiaiheisilla keskustelupalstoilla. Kasvokkain minulta kysyttiin, kuinka olen voinut hylätä lapseni, enkö rakasta heitä ja tiedänkö, mitä äidittömyys merkitsee tytöilleni? Lasteni ollessa hyvin pieniä kävin joskus baarissa, tunteja kestävissä juoksutapahtumissa tai ystävieni kanssa jopa yön yli kestävillä “tyttöjen reissuilla”. Näiden poissaolojen kohdalla ei kukaan tietääkseni kyseenalaistanut rakkauttani omia lapsiani kohtaan.

Risteilyt, kahvittelut, hoitolakäynnit – näitä monet perustelevat äitien jaksamisella ja lapsen hoitamisen jakamisella esimerkiksi toisen vanhemman kanssa. Työssäkäymisen synnille ei omalla kohdallani löytynyt lieventäviä asianhaaroja. Sitä ei ollut alihankkijan kautta tehtävä työ, jonka luonteen vuoksi halusin pitää itseni “tyrkyllä”. Silläkään ei ollut merkitystä, että tein töitä pääosin aamyöllä ja aamulla, jolloin lapseni nukkuivat eikä sillä, että olen aina nauttinut työstäni hyvin paljon.

Selin perusteli kielteistä kantaansa äitien työskentelyyn hoitovapaalla muun muassa sillä, että se murentaa sosiaaliturvaa. Hän oli liittänyt tviittiinsä myös maininnan verotuksesta. Omasta kokemukestani voin sanoa, että perhevapaiden aikana tehdystä työstä maksetaan ihan yhtä lailla veroa kuin muustakin työstä. Itse en ymmärrä myöskään yhteyttä sosiaaliturvan heikkenemiseen.

Vanhempainrahaa maksetaan seuraavilla perusteilla:

  • Äiti ja isä voivat työskennellä vanhempainvapaan aikana
  • Vanhempainraha maksetaan työskentelyn ajalta vähimmäismääräisenä
  • Osittaista vanhempainvapaata äiti ja isä voivat pitää samaan aikaan, jolloin molemmat tekevät osa-aikatyötä ja saavat osittaista vanhempainrahaa (Lähde: Kela)

Vaikka Selin paikkasikin sanomisiaan, tuntuu naisvaltaisen liiton pomon ulostulo entisajan kalskahdukselta. Pienten lasten äidit ja työelämä ovat vieläkin liian kova pala purtavaksi, jopa naisille itselleen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s