Olisinko onnellinen ilman lapsia?

Image

Usea lapseton ystäväni pohtii kolmenkympin tujakoilla elämänmittaisia ratkaisujaan.

Moni on kysynytkin, millaista – ja kuinka onnellista – minun elämäni olisi ilman 1- ja 5-vuotiaita tyttäriäni. Olen vastannut jokaiselle, kuten kai äitinä minun pitääkin:

  1. Vasta lasten jälkeen tiedän, mitä on rakkaus.
  2. Pienen ihmisen kiintymys minua kohtaan on pakahduttavinta, mitä olen kokenut.
  3. Aikaisemmin olin itsekäs. Nyt toisen ihmisen tarpeet ovat omieni edellä ja se on kasvattanut minusta tasapainoisemman ihmisen.

Onhan tuo kaikki totta, mutta: blaabaa, blaablaa, blaa, blaa, blaa.

On vaikea olla täysin rehellinen varsinkin silloin, kun joutuu vastaamaan eri tavalla kuin yleinen hyväksyntä sallii. Yhdelle tulevaisuuttaan miettivälle uskalsin kertoa, mitä oikeasti ajattelen.

Myös elämäni ilman lapsia olisi hyvin onnellista koska, en tiennyt tätä:

  1. Et ikinä pysty varautumaan huolen määrään, jota koet.

Olen saanut kaksi huikean hauskaa, etevää ja arvioni mukaan hyväsydämistä lasta. Heidän syntymänsä jälkeen elämäni muuttui täysin, ehkä lopullisesti. Entisen vitsiniekkatehokkuus-Kirsin tilalle on tullut huolestusahdistus-Kirsi, joka pohtii maailmaa lastensa näkökulmasta.

Mitä, jos jäätiköt sulavat ja lapseni hukkuvat tänne? Mitä, jos itänaapurissa joltain lähtee mopo käsistä ja Suomi vallataan? Entä, sitten jos se yksi hoidotta jäänyt ihmisparka luulee lastani möröksi ja hakkaa hänet? Entä, jos tyttäreni koulutiellä joku ei pysähdykään suojatien kohdalle? Entä, jos ajan kolarin ja lapseni jäävät äidittömiksi?

2. Et enää koskaan määrää itse arjestasi.

Peruutat tulevaisuudessa jokaisen jumppatunnin, kaverilounaan, illanvieton, tapaamisen ja firman pikkujoulun, kun lapsesi sairastuu. Vaikka tiedät, että toinen aikuinen pystyy hänet kyllä hoitamaan, huomaat pian, ettet pysty olemaan korvatulehduspotilaan luota kovinkaan pitkään pois.

3. Alat näyttää kassi-Almalta

Kun ennen huolehdit ulkoisesta siisteydestäsi huomaat pian, että pelkkä suihkussakäynti on joskus mahdotonta.

Työpäiväsi alkaa yhdeksältä. Mies on työreissulla. Pienempi lapsi herää kello 5. Isompi lapsi on vietävä hoitoon ennen työpäivän alkua; puettava, syötettävä. Mummu on tulossa hoitamaan nuorempaa lasta. Sitä ennen on kammattava oma naama. Isompi ei halua pukea, pienempi ei halua syödä, toinen huutaa, toinenkin. Nyt mennään suihkuun. Ei mennä, eiko mennään, ei mennä.

Matkalla töihin laitat punaisissa valoissa ripsaria.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s